Hiszpańskie churrosy na lazurze

Najpierw była pewna ciekawość – co to za ciasteczka? Nigdy takich nie jedliśmy, zamawiamy! Potem przyszło zdziwienie- hiszpańskie ciasteczka nad francuskim lazurowym morzem ? Aż wreszcie powstało pytanie- czy sami takie zrobimy ?

I udało się, upiekliśmy hiszpańskie churrosy z Francji w Polsce.

Fascynacja Francją trwa i nie wiadomo co z tego wyjdzie 🙂  Jak na razie wyszły nam z tego churrosy. Tradycyjne hiszpańskie ciasteczka , którymi jadaliśmy we Francji po lazurowych kąpielach.

DSC_1598-1

 

Przepis na churrosy

Składniki

– 200 g mąki, 30g masła, 250 ml wody, 2 jajka,

-szczypta soli, 2 łyżki cukru, olej do smażenia,

– cukier puder do posypania, sos czekoladowy- jak kto lubi

Najlepiej porcję podwoić!!

Przygotowanie

 Zagotować wodę dodając sól, cukier i masło.
Gotując wsypać mąkę i wymieszać w tej wodzie. tak powstało jednolite ciasto.
Zdjąć z ognia, dodać jajka i wymieszać.
Zagrzać olej i smażyć wyciskane churrosy około 2 minut każdego.
Powstaje mały problem jak i w czym wyciskać churrosy, aby powstały odpowiednie rurki z wcięciami. Wzięliśmy rękaw cukierniczy i wyciskaliśmy aż do pierwszych nitek. Czekamy na pomysły, w czym wyciskać churrosy ?

 

DSC_1600-1

One thought on “Hiszpańskie churrosy na lazurze

Comments are closed.