Turrón de Doña Pepa- peruwiański deser

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 żółtek jaj
  • 2 łyżki sezamu, opiekany i mielony
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka nasion anyżu
  • 2 uncje owsa anyżu
  • kolorowe ozdoby do posypania

Syrop

  • 2 kawałki melasy
  • 2 pigwy
  • Skórka 1 pomarańczowa
  • 6 goździków
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Włóż nasiona anyżu do filiżanki i zalej je wrzątkiem.Włóż do lodówki, aż będzie bardzo zimno. Wymieszaj z sobą mąkę, sól, tłuszcz, dodaj żółtka, anyż, nasiona sezamu, dodaj wodę z anyżu. Włóż do lodówki ciasto. Po około 1 godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na małe porcje aby powstały paluszki,ułóż na papierze do pieczenia. Paluszki piecz około 30 minut w temperaturze 180stopni, aż będą złote.

W międzyczasie przygotuj syrop: posiekaj melasę i zalej rondel z owocami,cynamonem i goździkami. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i kontynuować gotowanie, bez przeszkód, aż będzie gęsta i syropowata. Bądź ostrożny, ponieważ przelewa się, gdy jest wrzenia. Odcedź i pozwól ostygnąć.

Układaj patyki obok siebie w obie strony na przemian i polewaj syropem. Na wierzchu posypać cukierkami.

Nasza wersja tego słodkiego deseru- posypaliśmy migdałami i rodzynkami.

Turrón de Doña Pepa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *