Włoskie tiramisu

Tiramisu to włoski rozpływający się w ustach wilgotny deser nasączony likierem amaretto z unoszącym się zapachem espresso. Uzależnia.

Składniki

200 ml śmietany 30-36%

5 łyżeczek cukru

4 żółtka

500 g mascarpone

200 g podłużnych biszkoptów

mocne espresso

likier amaretto

kakao w proszku

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel do białości mikserem i połączyć z serkiem mascarpone. Ubić śmietanę z odrobiną cukru i połączyć z mascarpone i ubitymi żółtkami.

W płaskim naczyniu wymieszać amaretto z espresso, w którym będziemy maczać biszkopty.

Proporcja kawy do amaretto w zależności od upodobania.

Moczymy biszkopty i układamy w naczyniu, przekładając ubitą masą, Na samej górze robimy ozdobne górki, które posypujemy kakao. poszczególne warstwy można również posypywać kakao.

Włożyć do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny.

Można dodać do ubicia składników- w proszku śmietanki fix, jednak trzeba pamiętać aby nie przedobrzyć gdyż deser ma się lekko rozpływać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *