KONKURS NA FB- do wygrania książka „Miasta widma w Toskanii” Aleksandy Seghi. Zajrzyjcie.
1 lipca b.r. na rynku wydawniczym pojawi się siódma książka Aleksandry Seghi pt. “Miasta widma w Toskanii. Przewodnik, historia, tradycja, ludzie”. Wydawcą jest firma Barwa. Mamy zaszczyt poinformować, że nasz blog Kudłacze w podróży jest patronem medialnym tej niezwykle inspirującej książki. Cieszymy się z tego wyróżnienia z trzech powodów, po raz pierwszy zostaliśmy patronem medialnym, lubimy czytać bloga i książki tej autorki co daje nam wiele radości także w kuchni, no i wreszcie z powodu tematu książki, którym są są Włochy i miasta widma, temat niezwykle bliski naszemu sercu i pasjonujący zarazem.
Zapraszamy do lektury
Aleksandra Seghi, autorka książki „Miasta widma w Toskanii. Przewodnik, historia, tradycja, ludzie”, zafascynowana fenomenem opuszczonych miast, wprowadza czytelnika do tajemniczej, jeszcze nieodkrytej przez turystów Toskanii. Miasta widma wchłonięte przez naturę zaszyły się przed ludzkimi oczyma. Niektóre zniknęły nawet z map. Nie pozostawiły po sobie śladu. Trudne do znalezienia, niewidoczne, zapomniane, umarłe. Wiedzą o nich tylko najstarsi z najstarszych. Niektórzy nie pamiętają nawet jak do nich trafić. Zaszyte w lasach kryją w sobie historię, która niekiedy sięga początku wieków naszej ery. Z niektórymi miastami związane są również zjawiska paranormalne. Krążą bowiem legendy o duszach, które wciąż nawiedzają miejsce lub o ogromnym zwierzęciu, który śpi w jednej ze studni. Niektóre osady są jeszcze zamieszkiwane. W Lucchio i Pontito pozostało kilkudziesięciu rezydentów, natomiast w Toiano na stałe mieszkają dwie osoby. Ponad roczne poszukiwania i podróże autorki książki zaowocowały nagromadzeniem wielu informacji oraz ciekawostek. Pisarka dotarła również do ostatnich mieszkańców miast, osad czy wiosek i przeprowadziła z nimi wywiady. Nie byłaby sobą, gdyby nie wniknęła również w tematy kulinarne. Czytelnik zapozna się więc z przepisami, które wykonywane były przez mieszkańców obecnie opuszczonych miast.
Książka podzielona jest na trzy części. Czytelnik zostanie wprowadzony w historie miast, które związane są z przeszłością, terazniejszością i przyszłością. W książce znajduje się wiele kolorowych zdjęć z podróży autorki oraz zdjęcia kulinarne ilustrujące przepisy na proste i smakowite toskańskie dania.
„W klepsydrze mojego czasu nie przepływają ziarna piasku. Podnosi się woda, a wraz z nią rzeka zatraci się w jeziorze. A potem cała dolina będzie … jeziorem. Ostatni dotyk słońca rozpala kolory mojej pamięci. Potem będzie jutro … umieranie, spanie, spanie. Być może marzenie. I jeszcze wątpliwości. To może będzie sen, ten mój powrót do podwodnego życia. A pamięć o tym długim lecie będzie mi towarzyszyć do następnego razu, kiedy moja dzwonnica ponownie odetchnie w słońcu” (Cytat z filmu pt. „Mi chiamo Fabbriche” z 1994 roku).
Patronaty medialne nad książką objęli:
Manager
Granice.pl
Portal medialny.pl
La Rivista
Radio Pik
Kudłacze w podróży
Włoskicafe
Moja Toskania
Polacy we Włoszech
Pisaninka
Villa Costa
Aleksandra Seghi – filolog włoski, dziennikarka polskiego magazynu La Rivista oraz współredaktorka portalu informacyjnego Polacy we Włoszech (www.polacywewloszech.com). Mieszka w Toskanii. Autorka książek: Smaki Toskanii, Słodkie pieczone kasztany czyli toskańskie opowieści ze smakiem, Zielona Toskania, Domowa kuchnia włoska, Toskania Pascal 360º, Fanklub buleczek z rozmarynem czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem oraz blogów Moja Toskania (www.aleksandraseghi.com), Turysta w Toskanii (www.turystawtoskanii.blogspot.com), Gas a Modo Bio (www.gasamodobio.blogspot.com). Prowadzi kursy kulinarne oraz pisze dla polskich gazet i portali internetowych o kuchni i życiu we Włoszech.