Zgodnie z tradycją, 13 grudnia, czyli w święto św. Łucji, powinno się piec drożdżówki z serem i szafranem lub słodkie pierniczki. My trochę zmieniliśmy ten zwyczaj, piekąc według własnego przepisy Babeczki św. Łucji.
Składniki
1, 5 szklanki mąki
3-4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego
5 jabłek- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
3/4 łyżeczki soli
Przyprawy: 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Polewa i ozdobienie: gorzka czekolada, masło, mandarynki, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Składniki mąka, olej, cukier, jajka, proszek, soda, sól i przyprawy pomieszać. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Czekoladę rozpuścić z masłem. Polać wyjęte babeczki, posypać wiórkami. Na wierzchu położyć mandarynkę i jeszcze raz polać czekoladą.
13 grudnia już blisko, może więc spróbujecie naszej tradycji? Niektórzy mówią, że św. Łucja wpływa na zimową pogodę. Z doświadczenia wiemy, że z tymi babeczkami każda pogoda jest dobra.
Mikołaj