Cukinia w tym roku rodzi nam w obfitości. Z tego powodu na naszym stole codziennym, jak i odświętnym przygotowujemy z niej coraz to nowe potrawy. Zielona zupa z cukinii z prażonym słonecznikiem i wędzonym twarogiem to nasz tegoroczny hit. Składniki:
Cukinie o łącznej wadze około 1 kg ( około 4 cukinie), takie aby miały miękkie środki, bulion warzywny – 4 szklanki, 1 główka czosnku, kwaśna śmietana ok. 4 łyżki, pestki słonecznika, ser feta lub twaróg wędzony, oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Trzy cukinię kroimy w krążki, 1 cukinię kroimy w kostkę. Wszystko układamy na blaszce , pomiędzy nimi układamy ząbki czosnku w łupinach, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku 230 stopni/ 10-15 minut
Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika.
Czosnek obieramy z łupin i razem z plastrami pieczonej cukinii i bulionem miksujemy na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy do miseczek, dodajemy upieczoną cukinię w kostkę, dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą/twarogiem wędzonym i posypujemy prażonym słonecznikiem.