Causa limeña
Causa limeña jest najbardziej znaną i cenioną potrawą w Peru serwowaną jako danie główne, przystawka lub zimny starter. Danie to jest efektowne poprzez swój wygląd w przekroju oraz zewnętrzną dekorację. Dla nas był to podstawowe danie na degustację podczas spotkania Mikołaja Wyrzykowskiego o książce Ufając dżungli – link – opowieści misyjne padre Krystiana”, opartej na wspomnieniach ks. Krystiana Bółkowskiego, misjonarza z naszej diecezji, który posługiwał w Peru.
Istnieją podstawowe dwie wersje tego narodowe dnia rodem z Peru,wersja z gotowanym kurczakiem lub konserwowanym tuńczykiem.
Składniki
- Żółte ziemniaki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 lub 3 łyżki żółtego pieprzu
- Sól i pieprz, kurkuma
- Twarde jaja, pokrojone w plasterki
- Czarne oliwki bez pestek
- Do nadzienia: postrzępiony ugotowany kurczaka lub tuńczyk konserwowy w kawałkach, groszek i marchew pokrojone na kwadraty i majonez
Ugotuj ziemniaki zrób z nich purée. Dodaj olej, sok z cytryny, żółtą paprykę, kurkumę. Rozłóż ziemniaki przykryj folią do pieczenia i sprasuj, włóż do lodówki. Następnie układaj warstwami, ziemniaki, nadzienie, ziemniaki, na wierzchu udekoruj jajkiem, oliwkami i ziołami. Pomocne w przygotowaniu tej potrawy są pierścienie kuchenne. Zrobiliśmy je domowym sposobem z foli i papieru do pieczenia.