Najpierw była pewna ciekawość – co to za ciasteczka? Nigdy takich nie jedliśmy, zamawiamy! Potem przyszło zdziwienie- hiszpańskie ciasteczka nad francuskim lazurowym morzem ? Aż wreszcie powstało pytanie- czy sami takie zrobimy ?
I udało się, upiekliśmy hiszpańskie churrosy z Francji w Polsce.
Fascynacja Francją trwa i nie wiadomo co z tego wyjdzie 🙂 Jak na razie wyszły nam z tego churrosy. Tradycyjne hiszpańskie ciasteczka , którymi jadaliśmy we Francji po lazurowych kąpielach.
Przepis na churrosy
Składniki
– 200 g mąki, 30g masła, 250 ml wody, 2 jajka,
-szczypta soli, 2 łyżki cukru, olej do smażenia,
– cukier puder do posypania, sos czekoladowy- jak kto lubi
Najlepiej porcję podwoić!!
Przygotowanie
Zagotować wodę dodając sól, cukier i masło.
Gotując wsypać mąkę i wymieszać w tej wodzie. tak powstało jednolite ciasto.
Zdjąć z ognia, dodać jajka i wymieszać.
Zagrzać olej i smażyć wyciskane churrosy około 2 minut każdego.
Powstaje mały problem jak i w czym wyciskać churrosy, aby powstały odpowiednie rurki z wcięciami. Wzięliśmy rękaw cukierniczy i wyciskaliśmy aż do pierwszych nitek. Czekamy na pomysły, w czym wyciskać churrosy ?
NO JA MAM NA NASZCZESCIE SPECJALNA MASZYNKE DO ROBIENIA CHURROSOW