Jeśli jesteś mężczyzną – to będąc we Francji musisz koniecznie – wejść do piekarni, kupić dwie bagietki i pójść z nimi na spacer. Dziwnie ? Bynajmniej. Jeśli to właśnie zrobisz, będziesz uczestniczyć w codziennym francuskim rytuale. A kiedy już bagietki ponosisz po ulicach zjedz je także po francusku
A więc z masłem i konfiturami lub moczone w kawie lub kakao. W ten sposób uczestniczysz również we współczesnej historii bagietki.
A skąd się ona wzięła ? Kto ją przyniósł na początku ?
Geneza wiedeńsko-paryska
Kształt chleba – długi ale owalny, wynaleziono we Wiedniu i przywieziono do Francji w XIX wieku ( 1839 r. ). Bagietka zmieniła się w Paryżu w 1920 roku , gdyż była łatwiejsza w pieczeniu niż tradycyjne pieczywo, a wtedy obowiązywała ustawa zakazując pracy piekarzy przed 04:00.
Geneza – wpływ metra w Paryżu na bagietkę
Inżynier Bienvenue Fulgence który nadzorował budowę metra w Paryżu w XIX wieku. Wówczas piekarze zostali poproszeni aby stworzyć chleb, aby łamać go bez noża, ręcznie.
We francuskich artykułach o historii bagietki można znaleźć datę jej wynalezienia 1830 roku, a więc zwycięża geneza napoleońska.
Standardowa bagietka ma szerokość od około 5 do 6 cm, około 3-4 cm i około 65 cm i wagę 250 gramów.
Skórka bagietki jest ostra i złota, a wewnątrz, chleb jest biały i miękki.
Test jakości na dobrą bagietkę: naciskasz bagietkę a ona odzyskuje swój kształt po naciśnięciu.