Arles. Z bagietkami na spacer.

Jeśli jesteś mężczyzną – to będąc we Francji musisz koniecznie – wejść do piekarni, kupić dwie bagietki i pójść z nimi na spacer. Dziwnie ? Bynajmniej. Jeśli to właśnie zrobisz, będziesz uczestniczyć w codziennym francuskim rytuale. A kiedy już bagietki ponosisz po ulicach zjedz je także po francusku

A więc z  masłem i konfiturami lub moczone w kawie lub kakao. W ten sposób uczestniczysz również we współczesnej historii bagietki.

A skąd się ona wzięła ? Kto ją przyniósł na początku ?

DSC_0809-1

Geneza napoleońska
Bagietka pochodzi od kampanii napoleońskich i została wynaleziona przez piekarzy Napoleona, aby łatwiej było je nosić w spodniach wzdłuż nogi.  Było to jednak nie praktyczne, gdyż podczas chodzenia bagietka gniotła się.

DSC_0810-1

Geneza wiedeńsko-paryska

Kształt chleba – długi ale owalny, wynaleziono we Wiedniu i przywieziono  do Francji w XIX wieku ( 1839 r. ). Bagietka zmieniła się w Paryżu w 1920 roku , gdyż była łatwiejsza w pieczeniu niż tradycyjne pieczywo, a wtedy obowiązywała ustawa zakazując pracy piekarzy przed 04:00.

DSC_0811-1

Geneza – wpływ metra w Paryżu na bagietkę

Inżynier Bienvenue Fulgence który nadzorował budowę metra w Paryżu w XIX wieku. Wówczas piekarze zostali poproszeni aby stworzyć chleb, aby łamać go bez noża, ręcznie.

DSC_0814-1

We francuskich artykułach o historii bagietki można znaleźć datę jej wynalezienia 1830 roku, a więc zwycięża geneza napoleońska.

DSC_0815-1

DSC_0816-1

DSC_0818-1

DSC_0821-1

DSC_0825-1

Standardowa bagietka ma szerokość od około 5 do 6 cm, około 3-4 cm i około 65 cm i wagę 250 gramów.

Skórka bagietki jest ostra i złota, a wewnątrz, chleb jest biały i miękki.

DSC_0823-1

Test jakości na dobrą bagietkę: naciskasz bagietkę a ona odzyskuje swój kształt po naciśnięciu.

DSC_0832-1

DSC_0834-1