Wypiekamy prowansalski Fougasse

Przez ostatnie dwa dni napiekliśmy się sporej ilości naszego wakacyjnego, francuskiego pieczywa fougasse. Oddaliśmy się najpierw z fantazją  pasji właściwego nacinania ciasta, na kształt liści, a potem jeszcze większej pasji jego jedzenia. Pasja zaowocowała stałym zapasem fougasse w zamrażalniku, czekających na podgrzanie…bo ciepłe smakują nam najlepiej.

 

Francuski Fougasse poprzedni wpis Prowansalski Fougasse

500 g mąki

10 dkg drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

odrobina oliwy

około 350 ml wody, do uzyskania elastycznego ciasta

 

Przygotowanie:

Do drożdży dodajemy cukier, ucieramy, dodajemy letnią wodę i mieszamy, wlewamy do mąki, dodajemy sól i oliwę. Ugniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 kawałki, i na każdy kawałek na 3 części. Podział ciasta możemy zrobić według fantazji.

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wkładamy ciasta na blachy wyłożone papierem lub posypane mąką i pieczemy około 10 minut, w zależności od grubości ciasta.

Dobrze, że podpiec fougasse około 5 minut, tak, żeby ciasto się usztywniło, ostudzić i zamrozić. Wówczas ponownie przed spożyciem rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, wkładamy zamrożone ciasto na  5 minut. Takie lekko ciepłe smakuje najlepiej.

DSC_2352-1

Do krojenia ciasta używaliśmy drewnianego nożyka.

DSC_2353-1

Kształt ciasta, według fantazji i grubości jaką chcemy osiągnąć.

DSC_2359-1

DSC_2361-1