France avec Passion ” Francuska tarta”

Patrząc na kolorowe ciasta we francuskich cukierniach rozkręciliśmy wodze fantazji i rozpoczęliśmy pieczenie tart z owocami. Bywało, że nawet codziennie. Piekarnik wystawiliśmy przed kampera, nie podgrzewał i tak letniej atmosfery. A potem jedliśmy je w pięknych okolicznościach przyrody w cieniu oliwek, kiedy przychodziła pora największego upału.

Po kilku tartach doszliśmy do całkiem niezłej wprawy w używaniu francuskiej żelatyny w płatkach i zaczęliśmy ją wzbogacać o wino. Uwierzcie tarta była zachwycająca.

Najlepszy przepis na tartę otrzymaliśmy od Muriel, z jej grubej książki kucharskiej ,nad którą jednego wieczoru długo siedzieliśmy.

Tarta z owocami

250 g farine / mąka

125 g beurre/ masło

5 g  sel/ sól

12 g sucre/ cukier

50 ml  eau/ woda

1 œuf/ jajko

Ciasto można użyć do tarty ze świeżymi owocami, które po upieczeniu i ułożeniu owoców zalewamy żelatyną i wstawiamy do lodówki lub też do tarty na ciepło układając na niej np. śliwki i piecząc jednocześnie z ciastem.

Dominique, stale będziemy wspominali Twoją tarte z rabarbarem na ciepło.