Dodaję do ciasta olej lawendowy i suszoną lawendę. Zagniatam. Ciasto zaczyna intensywnie pachnieć, lawendą. Wałkuję. Kwiaty lawendy tworzą ozdobne wzory w cieście. Wycinam. I wreszcie pieczenie. Otwieram piekarnik, żeby doglądnąć ciasteczek, a tu pełną parą bucha…lawenda. Pieczenie pełne lawendowych wrażeń.
Kiedy kuchnię napełnia zapach pieczonych, lawendowych ciasteczek możemy zrobić kawę. Jej zapach zaczyna mieszać się z lawendą. Jedzenie pełne lawendowych wrażeń.
Ciasteczka lawendowe
Składniki : 220 g mąki pszennej, 110 g masła , 2 łyżeczki suszonej lawendy, 2 łyżeczki oleju lawendowego*, 1 jajko, 110 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, nieco wody do zagniecenia ciasta.
Przygotowanie: Masło kroimy na małe kwadraciki, zagniatamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki, zawijamy w folię i tak jak każdą francuską tartę wkładamy do lodówki na schłodzenie na ok. 30 minut. wyjmujemy, wałkujemy, wycinamy. Najlepiej piec na papierze, około 10 min w temperaturze 180 stopni.
*olej lawendowy zrobiłam poprzez zalanie suszonej lawendy olejem z pestek winogron