– Kiedy patrzyłam na właśnie wyjęte z piekarnika, jeszcze dymiące croissanty wreszcie mogłam odetchnąć z ulgą. Udały się. Dałam radę i zdobyłam kolejną sprawność- francuskie croissanty. Były takie być powinny chrupiące na zewnątrz i miękkie, maślane w środku, pokazując swoje warstwy przy każdej spożywanym kęsie. I takie właśnie były. Następnego dnia jedliśmy je do śniadania podgrzane w piekarniku, po francusku, do kawy z własnoręcznie zrobionym dżemem z fig we Francji. Może dacie się skuć do wypieku na jutrzejsze niedzielne ?
Francuskie croissanty do domowego wypieku
Składniki: 70 g drożdży świeżych drożdzy, 1/3 szklanki wody, 1/4 szklanki cukru, 4 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka mleka, 250 g masła, 1 łyżka soli
Wykonanie:
Etap I Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dolewam wodę i odstawiam na 10 minut. W misce mieszam mąkę, cukier, sól, mleko i dodaję drożdże. Ciasto mieszam i wyrabiam, im więcej tym będzie lepsze. Z ciasta trzeba uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Etap II Po wyrośnięciu wstawiam ciasto do lodówki na 1/2 godziny
Etap III Teraz najważniejsze, Ciasto trzeba rozwałkować na prostokąt i na nim ułożyć masło.( cała kostka, pocięte kawałki ). Ciasto zawijamy stale na prostokąt, lekko wałkujemy i tak aż do uzyskania jednolitej masy.Wałkujemy na grubość 2 cm i wkładamy do lodówki na 10 minut.
Etap IV Ponownie wałkuję na prostokąt, składam i wkładam do lodówki na 10 minut.
Etap V Trzeci raz wałkuję kilkakrotnie na prostokąt, zawijam w kopertę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Uwaga, ciasto będzie rosło.
Etap VI Rozwałkowuję ciasto na prostokąt o grubości 1/2 cm około 30 x 80 cm. Ciasto kroję na trójkąty wysokości około 15 cm od wierzchołka do podstawy. Układam na papier do pieczenie na blaszce. Smaruję jajkiem i odstawiam do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej bez przykrycia,
Etap VII Piec w temperaturze 200 stopni około 15 -20 minut.