Wyjeżdżamy z miejscowości Beaucaire, która znajduje się na rzymskiej drodze powstałej w 118 pne „La voie Domitienne (Via Domitia) „. Tą drogą prowadzącą z Włoch do Hiszpanii przemieszczały się rzymskie legiony, urzędnicy, handlarze i ich towary. Tuż obok Beaucaire odwiedziliśmy winnicę produkującą wina rzymską metodą.
W Mas des Tourelles na podstawie prac badawczych, naukowych i wykopalisk powstała pierwsza na świecie rekonstrukcja piwnicy Gallo-Roman. Co roku właśnie w tej piwnicy, w druga niedzielę września, można uczestniczyć w rozdrabnianiu winogron. Zebrane wówczas winogrona do koszy zanosi się do piwnicy. Skąd już z daleka dobiega dźwięczna muzyka flecisty i śpiew. Jest to sygnał dla mężczyzn, którzy na boso zaczynają deptać winogrona. Wiszące u góry liny pozwalają odpocząć. Sok spływa do zbiornika. Praca wre dalej i dalej. Wreszcie sok winogronowy wlewany jest do glinianych dużych naczyń, które są częściowo zakopane w ziemi, aby w nich przez 15 -21 dni fermentować. Następnie w procesie winifikacji dodaje się wodę morską, rośliny, przyprawy.
Kto jedzie w drugą niedzielę września na gniecenie winogron ?
Beaucaire ,sierpień 2014
Na blogu pisaliśmy już
France avec Passion” Rowerem do Chateau de Becauire” – link