La pâte à galettes de blé noir

To była niedziela Mikołaja. Jego kulinarna podróż do Francji, w którą nas zabrał rozpoczęła się już od śniadania rodem z Bretanii, bowiem przygotował naleśniki z maki gryczanej, z szynką i sadzonym jajkiem  czyli ” La pâte à galettes de blé noir”.  Ciepłe i syte śniadanie.

Składniki

– 250 g maki gryczanej, 1 jajko, 500 ml wody, 1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki stopionego smalcu, masło lub smalec do smażenia,

– 1 jajko, szynka wieprzowa w plastrach

Przygotowanie:

Połączyć z sobą mąkę, jajko, sól, wodę, Potem ubić mikserem i odstawić na całą noc ( lub minimum 2 godziny).

Ciasto ponownie ubić i dodać stopionego smalcu do ciasta.

Rozgrzać patelnię z masłem lub smalcem i usmażyć naleśnika. NA drugiej patelni sadzimy jajko. Przewrócić na drugą stronę naleśnika. Pośrodku  położyć plaster szynki oraz jajko ( gdy ma już ścięte białko).  Założyć brzegi, jak na zdjęciu.

Jeśli jeszcze nie jedliście, koniecznie spróbujcie !

 La pâte à galettes de blé noir