To była niedziela Mikołaja. Jego kulinarna podróż do Francji, w którą nas zabrał rozpoczęła się już od śniadania rodem z Bretanii, bowiem przygotował naleśniki z maki gryczanej, z szynką i sadzonym jajkiem czyli ” La pâte à galettes de blé noir”. Ciepłe i syte śniadanie.
Składniki
– 250 g maki gryczanej, 1 jajko, 500 ml wody, 1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki stopionego smalcu, masło lub smalec do smażenia,
– 1 jajko, szynka wieprzowa w plastrach
Przygotowanie:
Połączyć z sobą mąkę, jajko, sól, wodę, Potem ubić mikserem i odstawić na całą noc ( lub minimum 2 godziny).
Ciasto ponownie ubić i dodać stopionego smalcu do ciasta.
Rozgrzać patelnię z masłem lub smalcem i usmażyć naleśnika. NA drugiej patelni sadzimy jajko. Przewrócić na drugą stronę naleśnika. Pośrodku położyć plaster szynki oraz jajko ( gdy ma już ścięte białko). Założyć brzegi, jak na zdjęciu.
Jeśli jeszcze nie jedliście, koniecznie spróbujcie !