Pierogi z dynią w sosie sojowym

Od wielu lat przygotowujemy te pierogi. Na najróżniejsze okazje. Do dziś pamiętam, jak za jednym razem zrobiliśmy ich ponad sto. Nie dziwcie się – kiedy przychodzi czas dojrzewania dyni, przygotowujemy z nią wszystko, co tylko możliwe. Pewnego dnia wpadliśmy więc na pomysł pierogów z dynią w sosie sojowym.

Potrzebne składniki: połowa niewielkiej dyni, jajko, dwie szklanki mąki, pół szklanki ciepłej wody, szczypta soli i pieprzu, sos sojowy

Dynię zetrzyjcie na grubej tarce, a następnie podsmażajcie na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dolejcie sosu sojowego  – nie za dużo, gdyż smak będzie zbyt mocny. Wystarczy dodać tyle, aby dynia lekko się zabarwiła. Następnie dosypcie pieprzu i posmakujcie: wedle uznania można jeszcze dolać sosu sojowego bądź odrobinę soli. Gdy dynia się już usmaży, wsypcie ją do miski.

Teraz wystarczy zrobić ciasto na pierogi, nie za cienkie, aby brzegi mogły się skleić. Małą łyżeczką nakładajcie farsz dyniowy na pierogi. Następnie wrzućcie je do gotującej, osolonej wody. Gdy się ugotują, wystarczy podsmażyć je na patelni.

Smacznego! Jeśli przyjeżdżają do Was znajomi z zagranicy i chcielibyście ich poczęstować pierogami, to jeden z przepisów, które na pewno się sprawdzą.