Drożdżówka -starodawny przepis

Jak zrobić prosto i szybko drożdżówkę, która zawsze wychodzi i na dodatek jest NAJLEPSZA ? Odkryłam niedawno tę tajemnicę, którą się z wami podzielę.

Składniki:

1/2 kostki drożdży 5dkg, 3 jajka, 1szklanka mleka, 1/2 kg mąki i nieco do posypywania , 20 dkg masła, 1/2 szklanki cukru,sól, rodzynki, owoce według upodobania, cytryna

Wykonanie:

1) pół kostki drożdży 5 dkg szczypta cukru rozkruszyć w letnim mleku 1/2 szklanki dodawać mąki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany ucierając w rondelku drewnianą łyżką pozostawić do wyrośnięcia, można kilka razy przemieszać w trakcie rośnięcia , aby nie wyskoczyły z garnka

2) 20 dkg masła, szczypta soli, pół szklanki mleka, 1,2 szklanki cukru- zagotować razem

3) 1,/3 porcji pół kg mąki przesiać do miski dużej zaparzyć wrzącym tłuszczem z punktu 2) po czym przestudzić, dodać 3 jajka, wszystko łącząc w jednolitą masę, dodać drożdże z punktu 1 i wymieszać przesiać resztę mąki, dodać esenscję, rodzynki, skórki od pomarańczy na wierzch mąki i przemieszać

4) zrobić kruszonkę 5 dkg masła, cukier, mąka, posiekać masło, ręką zrobić zacierki, dodać sok z cytryny, włożyć do lodówki

5) na blaszce dać papier do pieczenia, posmarować go masłem, wyjąc ciasto z miski, ręce posmarować masłem i rozciągnąć ciasto na blaszce, posypać kruszonką, cukrem waniliowym, zostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut

6) piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *