Włoskie paluszki grissini

Włoskie paluszki z ciasta drożdżowego to idealna przekąska którą można serwować na spotkania rodzinne. Gorąco polecam, Paluszki były z nami na niejednej spotkaniu.

Przepis

40 dg drożdży, 300 ml ciepłej wody, 480 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, jajko do posmarowania

Przygotowanie

Drożdże utrzeć z cukrem dodać ciepłą wodę i posypać 2 łyżkami maki . Odstawić aż zacznie pracować. Zaczyn dodać do pozostałych składników. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na paluszki ( ok. 32 -35 sztuk). Pozostawić po podzieleniu do wyrośnięcia. Poukładać na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *