Baskijski mus czekoladowy z kuchni francuskiej

Niewinne pytanie- Czy Francuzi piją herbatę-  wywołało lawinę dalszych wydarzeń. W wyniku poszukiwań odpowiedzi okazało się , piją wino, sok, kakao, mleko, a herbatę tylko w zimie i gdy są chorzy !  Więc jeśli myślimy o Francji, a nie będzie to zima, to może warto herbatkę wziąć z sobą ?  Jednak to proste pytanie doprowadziło nas do także do przepisu na baskijski mus czekoladowy z kuchni francuskiej. Gorąco polecamy ! Marzy na się Francja przy tym musie. A jak mus to mus !

MOUSSE AU CHOCOLAT BASQUE (BASKIJSKI MUS CZEKOLADOWY)

P1260010-2

Tutaj znajdziecie ciekawy opis – link

Uwaga- przepis na 6 osób

Składniki
180 g czekolady
75 ml wody
15 g/1 łyżka masła
3 jajka, białka oddzielone od żółtek
30 ml/2 łyżki rumu

Połamaną czekoladę na małe kawałeczki połącz z wodą w rondlu.  Gotuj na małym ogniu do powstania gęstego kremu. Zdejmij z ognia, odstaw do lekkiego ostudzenia, a potem utrzyj z masłem. Wlej 30 rum i pojedynczo wbijaj żółtka.
Następnie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie zmieszaj z czekoladową masą. Przelej do małych miseczek lub pucharków i zostaw na noc w lodówce do zastygnięcia. Możesz przystroić bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.