Jak zatrzymać wspomnienia i smaki z Francji ? Jeść i pić winogrona. W winogronach jest wartościowe wszystko: sok, miąższ, pestki, skórka, a nawet szypułki…Młode liście często odcina się jako niepotrzebne, a my z nich dzisiaj zrobiliśmy zielony koktajl. Co za smak!
Składniki naszego zielonego koktajlu- młode liście winogron, maliny, jabłko.
Przed 7-9 tysiącami lat jako pierwsi dzikie winogrona odkryli Persowie, zaś Fenicjanie uprawiali je VI stuleci temu w zachodniej części Europy, zaś potem około 3,5 tys. lat przed Chrystusem spożywano je w starożytnej Babilonii, Asyrii i Egipcie, skąd przywędrowały do Grecji, gdzie zaczęto produkować z nich wino.
W II w. n. e. rzymscy legioniści przywieźli winorośl do Francji.
Uprawa winogron to przedłużanie tej i tak dłuugiej historii.