Nasza zabawa jest bardzo prosta. W każdą niedzielę gotujemy obiad zgodnie z wylosowaną kolejnością. I…co jest najbardziej fascynujące obowiązują nas jeszcze dwie wymyślone przez nas zasady zabawy – obiad to niespodzianka oraz takiego obiadu nigdy w życiu nikt z nas jeszcze nie jadł. I wiecie co ? Już kilka dni przed niedzielą zaczyna się nasza zabawa. Szukanie w tajemnicy przepisów, zakupy i najtrudniejsze- nie można zdradzić niespodzianki, choć reszta kusi, oj kusi.
Spróbujcie ożywić kuchnię taką zabawą, Wystarczą karteczki z numerkami, aby ustalić kolejność gotowania i losowanie. I zaczyna się już zabawa.
Zeszłej niedzieli potrawy serwował nam „Wchodzący po Schodach.”
Pita z pomidorami
Składniki:
300 g pomidorów, 2 strąki zielonej papryki, 6 listków bazylii, oliwa, czarne oliwki, tarty ser,
Ciasto na pitę: 30 g drożdży świeżych, 600 g maki pszennej, 3 łyżki oliwy, szczypta soli, woda
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody, dodać do mąki, dodać oliwę, sól i wodę zagniatając miękkie ciasto. Odstawić ciasto uformowane w kulę na około godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Pomidory i paprykę pokroić na kawałku i poddusić na oliwie z liśćmi bazylii.
Rozwałkować ciasto na okrągły placek i położyć na natłuszczoną blachę. Na pitę położyć podduszone pomidory z papryką i bazylią, dodać resztę składników, posypać serem, skropić niewielką ilością oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.