– Galette des Rois, to ciasta pieczone we Francji na święto Trzech Króli, ciasto francuskie z masą migdałową. Wszystkich zapraszam do skosztowania tego ciasta. Tylko uważajcie jedząc, gdyż zgodnie z tradycją do masy zostały wrzucone porcelanowe figurki. Ten kto ją znajdzie zostanie królem lub królową karnawałowego balu. Usłyszawszy te słowa spojrzałam na leżący przede mną biały talerzyk z ciastem. Eh, chciałoby się mieć takie szczęście! Myśl o koronie i tańcu królewskim krążyła przez cały czas pałaszowania królewskiego smakołyku.
Kiedy porcelanowa figurka lekko zadźwięczała pod naporem widelczyka Wojtka, poczułam prawie pełnię szczęścia. Potem była już koronacja i królewski taniec. Król Lotnik z zakręconymi, czarnymi wąsami, z bordową muszką, owiązany białym, rozwianym szalikiem w skórzanej pilotce poprosił mnie do tańca.
To było nasze pierwsze Galette des Rois.
Potem było kolejne, i kolejne.
Galette des Rois
Składniki:
– dwa opakowania ciasta francuskiego, tak aby wyciąć z nich dwa okręgi wielkości płaskiego talerza obiadowego
– nadzienie: 150 g płatków migdałowych, 100 g cukru, 1 łyżka rumu, 100 g roztopionego masła, 1 jajko
– jedno żółtko- po posmarowania
Wykonanie:
Wykroić z ciasta francuskiego dwa równej wielkości okręgi wielkości płaskiego talerza obiadowego. Składniki nadzienia zmiksować i rozłożyć na środku dolnego okręgu, tak aby po brzegach okręgu posmarować je żółtkiem. Rozłożoną masę przykryć drugim okręgiem, zlepić ciasto po brzegach, przygniatając je widelcem. Na wierzchu ciasta nacinamy lekko ciasto , jednak nie przycinając go, w środku ciasta robimy dziurkę. Ciasto smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
W czasie smarowania masy migdałowej nie zapomnijcie włożyć porcelanową figurkę, lub też zamiennie migdałka lub fasolkę. Jest to źródłem kolejnej zabawy.
Anna Wyrzykowska