Soupe au pistou – kuchnia prowansalska

Jesień w Prowansji oznacza przede wszystkim trzy rzeczy: mistral, pieczone kasztany oraz soupe au pistou. Z pierwszym nie warto się zapoznawać, bo o paskudny, zimny wiatr, od którego można oszaleć. O pieczonych kasztanach już kiedys pisałem, a teraz chciałbym odkryć przed wami soupe au pistou!

To tradycyjna zupa, którą przyrządza się na jesień w Prowansji. Kiedyś w małych miasteczkach bywały osoby, które jak już zabierały się za jej przyrządzanie, to robiły ogromny garnek, którym dzieliły się ze wszystkimi znajomymi. Oni wcześniej przynosili fasolę, ziemniaki, cukinię, pomidory… i tak przez wiele jesiennych dni wszyscy jedli soupe au pistou.

Jeśli też macie ochotę spróbować, poniżej przedstawiam sprawdzony przepis:

Ugotuj w trzech litrach osolonej wody przez około dwie godziny: 250 g fasoli czerwonej, 250 g białej fasoli oraz 400 g dużych, zielonych fasolek pociętych na kawałki; dwie cukinie i trzy ziemniaki pokrojone w duże kostki oraz dwie białe cebule. W żadnym wypadku nie dodawaj marchwi! Zabije smak bazylii.
Po półtorej godziny wyjmij kawałki cukinii oraz ziemniaków i rozgnieć je na purée, a następnie ponownie włóż do garnka.
Teraz możesz zacząć robić pesto, czyli właśnie pistou. Gotuj trzy całe pomidory w zupie przez pół godziny, następnie wyjmij je, obierz i zostaw na chwilę, aby się ochłodziły. Do naczynia do miażdżenia włóż dużą garść świeżych liści bazylii oraz siedem ząbków czosnku. Dorzuć trzy obrane pomidory i pięć łyżek oliwy oraz 150 g sera tartego. Najlepszy będzie ser holenderski, choć może to być również parmezan. Dodaj pieprz, i według uznania również sól. Następnie wymieszaj, potem rozgnieć, aby otrzymać jednolita masę.
Kiedy zupa się ugotuje, zdejmij ją z ognia i niech się trochę ostudzi. Najlepiej podawać ciepłą, choć dobra jest również na zimno następnego dnia. Zupę wlej do naczynia i postaw na stole, a obok niej miskę z pistou. Każdy będzie mógł sobie nałożyć, ile zechce, zwykle jest to jedna lub dwie łyżki na talerz zupy.
To sycąca zupa, stanowiąca serce posiłku, który można prosto zakończyć sałatą, talerzem serów kozich oraz dobrym deserem.

Bon appetit!

15204297_1222811297826032_787269591_o