Tartę może być z owocami jako deser do kawy, ale można tez ją zrobić jako tartę obiadową, w doborowej parze marchewka z fetą. Jest to obiad niezwykle prosty i szybki, który można przygotować w 25 minut.
Składniki:
Ciasto na tartę : 1 jajko, 1/3 kostki masła zimnego z lodówki, ok. 200 g maki,
Składniki na farsz: 4 marchewki, 2 jajka, 100 ml śmietany, 1/2 opakowania fety, przyprawy- pieprz, zioła bazylia lub zioła prowansalskie, oliwa
Przygotowanie:
Masło wyjęte z lodówki kroimy w drobną kostkę wbijamy całe jajko i dodajemy tyle mąki aby zagnieść elastyczne ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na pół godziny do lodówki. Uwaga jesli chcemy przygotować obiad na szybko, można włożyć ciasto do zamrażalniki na pięć minut.
Włączamy piekarnik na temp 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w okrągłej formie zawijając brzegi i wykonując widelcem dziurki w cieście ułożonym w formie. Pieczemy przez 10 minut.
Farsz:
W czasie gdy piecze się ciasto kroimy w cienkie talarki marchewkę, którą dusimy na patelni w oliwie, aż zrobi się zmięknie. Dodajemy zioła. Ubijamy białka z dwóch jajek z odrobiną soli, dodajemy do nich żółtka z dwóch jajek i śmietanę i zioła.
Wyjmujemy upieczone ciasto, wykładamy na nie uduszoną marchewkę, zalewamy ubitymi jajkami ze śmietaną, następnie wkruszamy w to fetę.
Całość zapiekamy ponownie w temp 180 stopni około 10-15 minut.