Tarta z marchewką i fetą

Tartę może być z owocami jako deser do kawy, ale można tez ją zrobić jako tartę obiadową, w doborowej parze marchewka z fetą. Jest to obiad  niezwykle prosty i szybki, który można przygotować w 25 minut.

Składniki:

Ciasto na tartę : 1 jajko, 1/3 kostki masła zimnego z lodówki, ok. 200 g maki,

Składniki na farsz: 4 marchewki, 2 jajka, 100 ml śmietany, 1/2 opakowania fety, przyprawy- pieprz, zioła bazylia lub zioła prowansalskie, oliwa

Przygotowanie:

Masło wyjęte z lodówki kroimy w drobną kostkę wbijamy całe jajko i dodajemy tyle mąki aby zagnieść elastyczne ciasto. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na pół godziny do lodówki. Uwaga jesli chcemy przygotować obiad na szybko, można włożyć ciasto do zamrażalniki na pięć minut.

Włączamy piekarnik na temp 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w okrągłej  formie zawijając brzegi i wykonując widelcem dziurki w cieście ułożonym w formie. Pieczemy przez 10 minut.

Farsz:

W czasie gdy piecze się ciasto kroimy w cienkie talarki marchewkę, którą dusimy na patelni w oliwie, aż zrobi się zmięknie. Dodajemy zioła. Ubijamy białka z dwóch jajek z odrobiną soli, dodajemy do nich żółtka z dwóch jajek i śmietanę i zioła.

Wyjmujemy upieczone ciasto, wykładamy na nie uduszoną marchewkę, zalewamy ubitymi jajkami ze śmietaną, następnie wkruszamy w to fetę.

Całość zapiekamy ponownie w temp 180 stopni około 10-15 minut.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *