Póki leża u was jeszcze dynie w spiżarni, spróbujcie ugotować zapiekankę makaronową z dynia. Dzielę się tą potrawą, ponieważ obiecałam, że wstawię właśnie ten przepis, który przygotowałam w okresie świątecznym do stołu pełnego opowieści. Dla mnie jest to także potrawa wspomnień z podróży. Czego wam również życzę.
Zapiekanka dyniowa z makaronem
Składniki:
makaron najlepiej świderki, dynia, cebula, nieco utartego sera najlepiej parmezanu, masło, oliwa, śmietana kremówki lub gęsty jogurt, bułka tarta. Ta bułka to ważny składnik całej potrawy, zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Dynię obrać pokroić w kostkę wraz z obraną i pokrojoną cebulą udusić na patelni w maśle lub oliwie, dodajemy zioła sól pieprz, śmietanę doprowadzamy do wrzenia, mieszamy z ugotowanym makaronem w żaroodpornym naczyniu, dodajemy nieco utartego parmezanu, dolewamy śmietany lub jogurtu.
Na wierzchu posypujemy bułką tartą. Zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.