Wiele razy byłam w Ciechocinku, ale potrzebny był Festiwalu Gęsiny w Przysieku, aby odkryć sposób na wytwarzanie soli. Pośród białego dymu, historycznego dymu, ręcznie, prostymi narzędziami na naszych oczach warzono sól, tak jak od 180 lat w warzelni soli w Ciechocinku.
W ten niezmieniony sposób przy pomocy prostych narzędzi tj. grace i łopaty wytwarza się w Ciechocinku sól spożywczą, szlam leczniczy i ług lecznicy. Ciechocińska sól to tzw. warzonka, która powstaje poprzez odparowywanie solanki. Oprócz chlorku sodu zawiera naturalne pierwiastki wapnia, magnezu i jodu potasu.
Spotkałam warzelników z Ciechocinka, tworzących nadal tę historię, którzy snuli niezwykle ciekawe solne opowieści. I tu muszę dodać…otrzymaliśmy specjalne zaproszenie do warzelni soli, z którego niedługo skorzystamy. A więc ciąg dalszy nastąpi.
Festiwal Gęsiny w Przysieku, 10-11.11.2013
Pisaliśmy już o Ciechocinku:
Kudłacze w podróży: Ciechocinek. Blisko i słono – link
Przed wejściem na Festiwal Gęsiny stała, wywołując nasze zdumienie francuska kaczka, czyli legendarny Citroen 2CV!